Blogi

Tutkijavaihdossa Espanjassa

Julkaistu
Granadan kaupungista näkyy Sierra Nevadan lumiset huiput. Kuva on lokakuulta, jolloin lunta oli vielä vähän, mutta nyt laskettelukausi on parhaimmillaan.
Granadan kaupungista näkyy Sierra Nevadan lumiset huiput. Kuva on lokakuulta, jolloin lunta oli vielä vähän, mutta nyt laskettelukausi on parhaimmillaan.

Postdoc-tutkimusprojektini alkoi Espanjassa lokakuussa 2012. Granadan yliopistolle tulo oli helppoa, sillä vietin täällä väitöskirjatyön viimeiset vuodet ja laitos sekä henkilökunta oli tuttua ennestään. Granada sijaitsee Etelä-Espanjassa sisämaassa Sierra Nevadan vuoriston kupeessa. Kaupunki on tunnettu oivallisena opiskelijakaupunkina ja erikoisuutena on, että puolessa tunnissa voit olla joko laskettelmassa vuoristossa tai rannikolla nauttimassa auringosta ja merestä. Kaupunki tarjoaa paljon vierailijoille ja asukkailleen. Tapasbaareja ja kahviloita on loputtomasti, ja konsertteja ja festivaaleja järjestetään paljon. Tähän aikaan vuodesta sitä osaa arvostaa myös aurinkoisia päiviä ja 10-15 asteen päivälämpötiloja. Lisäksi työn puolesta paikallisella yliopistolla ja Andalucian luonnontieteiden tutkimuslaitoksella (Instituto Andaluz de Ciencias de la Tierra, IACT) on hyvät tekniset mahdollisuudet suorittaa tutkimusta.  Kaupungissa on siis hyvät puitteet viettää mukava ja tehokas tutkijavaihtovuosi. Sitä ainakin odotan edellisten vuosien kokemuksella!

Teen tutkimustyötä yhteistyössä Huelvan yliopiston kanssa ja projektin tutkimusaluekin on Huelvan provinssin alueella. Heti alkuun suunnittelimmekin näytteenottoreissun kaivostoiminnan pahoin saatuttamaan Rio Tintoon ja marras-joulukuun aikana näytteitäni on valmisteltu analyysejä varten. Näytteiden valmistus on hidasta työtä hienojakoisten sedimenttien haurauden takia, mutta tämä aika odotellessa on osoittautunut hyödylliseksi ja olen tehnyt kattavan kirjallisuusselvityksen vastaavista aikaisemmista tutkimuksista ja myös µ-Raman menetelmän käytöstä heikosti kiteytyneiden rautaoksidien ja –hydroksidien tutkimisessa. IACT:n tutkijoilta olen saanut myös asiantuntevaa opastusta µ-Ramanin käytöstä. Nyt vihdoin olen saanut näytteeni valmiiksi ja niiden itensiivinen tutkiminen voi alkaa. Jännittävää nähdä mitä tuloksia saan seuraavien kuukaisien aikana!

Tutkimuksen ohella olen saanut mahdollisuuden osallistua opetukseen Granadan yliopistolla ja luennoin nyt tammikuussa kaivosten ympäristövaikutuksista ja erityisesti sulfidien hapettumisen vaikutuksesta muodostuvista happamista kaivosvesistä, mikä on erikoisosaamisalaani.