HANKKEESSA VALMISTUNEESEEN WEB-KOKEESEEN VOI OSALLISTUA OSOITTEESSA
http://193.166.24.57:3000/#/public/64956a3b-20aa-4394-8403-073edfd2d277?extid=kaute
Toteutin yhteistoimista reitinkulkua tutkivan tutkimuslinjani ensimmäisen osan (CoWay) Fulbright Finland:n, Kaute-säätiön ja Maanmittauslaitoksen liikkuvuusohjelman rahoitusten avulla Center for Spatial Studies -tutkimuskeskuksessa University of California, Santa Barbara :ssa (UCSB). Tutkimus kesti kuusi kuukautta aikana helmi-heinäkuu 2018, jolloin suunnittelin ja ohjelmoin web-käyttökokeen eri karttatyyppien vertailemiseksi reitin suunnittelussa. Tein tutkimuksessa tiivistä yhteistyötä UCSB:n huippututkijoiden kanssa ja opin uutta itse tutkimusteemasta, mutta myös koeasetelman luonnista ja erityisesti perinpohjaisen eettisen ennakkoarvioinnin tekemisestä, jonka merkitys ihmistä koskevassa tekniikan tutkimuksessa kasvaa vauhdilla ja jossa UCSB on selkeä edelläkävijä.
Paitsi itse tutkimusprojektia, UCSB- ja USA-vierailuni palveli merkittävästi globaalia verkostoitumistani ja tutustutti minut maailman johtavaan tutkimusmaahan ja sen tiedemaailmaan. Osallistuin vierailun aikana kahteen alani keskeiseen tieteelliseen tutkimuskonferenssiin New Orleansissa Louisianassa ja Madisonissa Wisconsinissa, joissa pääsin aiempaa suorempaan keskusteluyhteyteen erityisesti paikkatietoalan yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa. Luodut kontaktit poikivat heti yhteistyökumppaneita tutkimuksen jatkorahoituksen hakuun. Lisäksi vierailin aiemmista yhteistöistä tuttujen yhdysvaltalaisten kollegoiden luona Michigan State University:ssä ja University of Nebraska, Omaha :ssa, mitkä vierailut tutustuttivat yliopistojen ja tutkijoiden paikalliseen toimintaan ja vahvistivat entisestään kyseisiä yhteistyösuhteita.
Apurahakaudella tehty käyttökokeen suunnittelu, ohjelmointi ja UCSB:n eettinen ennakkoarviointi tuottivat web-kokeen, jota käyttäen CoWay-tutkimusprojektin empiirisen aineiston keräys käynnistyi projektin loppupuolella ja jatkuu edelleen. Kun riittävä määrä aineistoa on koossa kesällä 2019, tutkimus tulee alustavan aineistoanalyysin perusteella tuottamaan uutta ymmärrystä karttojen ja niillä esitettyjen maamerkkien käytöstä reitin suunnittelussa ja sitä myötä mahdollisuuksista yhteistoimisen reitinkulun tekniseen tukemiseen, sekä myös laajemmin ihmisen spatiaalisesta kognitiosta.
Tutkijat maailmalle -apuraha kattoi ensisijaisesti tutkimusvierailun tutkimus-, majoitus- ja matkakuluja.
Tutkimus tulee jatkumaan vastuullisen tutkijan laajentuneen verkoston voimin uusien rahoitushakujen ja osittain tutkijan nykyisen, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) vanhemman tutkijan tehtävän kautta.