Nyt on muutama viikko tutkijavaihtoa takana Tanskan Odensessa (University of Southern Denmark/Syddansk Universitet) ja ajattelin, että olisi hyvä käydä läpi hieman alun tunnelmia, näin ensimmäisen blogin kunniaksi. Eli, pakkasin tasan kaksi viikkoa sitten kaiken tarpeellisen, mukaan lukien kalastusvälineet ja suuntasin tänne Tanskan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Odenseen. Kaupunki sijaitsee Funen saarella Etelä-Tanskassa ja on todennäköisesti tunnetuin täällä syntyneestä kirjailijasta H.C. Andersenista. Itse yliopisto käsittää noin 32 000 opiskelijaa, jotka ovat jakautuneet täällä sijaitsevan pääkampuksen lisäksi neljälle muulle paikkakunnalle ympäri Tanskaa.
Aloitin hommat täällä virallisesti 23.1 tiistaina ja voin nyt kahden viikon jälkeen todeta, että olen alkanut pikkuhiljaa asettumaan uuteen kaupunkiin ja työpisteeseen. Aloitetaan näistä arkisista asioista, eli olen ensinnäkin päässyt tutustumaan uudestaan opiskelijaelämään, koska asuntoni sijaitsee opiskelija-asuntolassa. Onneksi täällä harjoitetaan positiivista syrjintää ja jatko-opiskelijoiden ei tarvitse jakaa kuin keittiö kahteen Pekkaan, muuten meillä on omat tilat. Liikkuminen tapahtuu puolestaan polkupyörällä, koska Tanska, ja tämän hankinta olikin listalla ensimmäisten joukolla. Kaupunki on sen verran kompakti, että kaikki on lyhyen polkupyörämatkan päässä. Elämää Tanskassa voi kuvailla helpoksi. Lähes kaikkien kanssa pystyy asioimaan englanniksi ja perustoiminnot ovat ns. korkealla tasolla. Eniten totuttelua on vaatinut erittäin vaihteleva sää, jossa kuitenkin yleisin elementti on sade. Tosin lämpötiloilta ollaan suomen kevään lukemissa ja aurinkoisina hetkinä lähellä kesää, joten nämä lyhyetkin hetket piristävät kummasti.
Sitten virallisiin asioihin. Matkan pääsääntöisenä tavoitteena on siis tutkijavaihto, jonka teen yhteistyössä kansainvälisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden laitoksen kanssa. Tarkemmin ottaen, pyrin tämän aikana (muun väitöskirjatyöskentelyn ohessa) kirjoittamaan artikkelin yhdessä täällä työskentelevän professorin kanssa. Lisäksi, tavoitteena on osallistu kansainvälisen yrittäjyyden seminaarin, joka järjestetään täällä toukokuun puolivälissä, jossa esittelen tätä edellä mainittua tutkimusta. Työskentelytavoiltaan Tanska, mukaan lukien tämä yliopisto, on hyvinkin tehokas. Jatko-opiskelijoiden tapauksessa tämä johtuu pitkälti siitä, että suomesta poiketen, heidät on kaikki palkattu yliopistolle täysipäiväisinä. Lisäksi, neljän vuoden sijaan, heidän valmistumisaikansa on rajattu kolmeen vuoteen. Minulle on järjestetty toimipiste muiden jatko-opiskelijoiden ”siivestä”, jossa jaan huoneen toisen henkilön kanssa. Puitteet ovat erinomaiset ja toivon, että pystyn ottamaan kaiken hyödyn irti tästä Tanskan kovasta työtahdista näin opintojeni loppuvaiheessa.
Kaiken tämän työskentelyn vastapainona minulla on kuitenkin upeat puitteet kalastukselle ja saarta voikin kuvailla ”meritaimenparatiisiksi”. Tiedoksi asianomaisille, tämä on siis paikka, missä useimmat Tanskaa käsittelevät kalastusohjelmat on tehty. Tein ensimmäisen kalareissun jo ensimmäisenä viikonloppuna, mutta jouduin katselemaan vierestä, kun perhomiehet ottivat muutaman pienemmän hopeakyljen ylös. Pitää selkeästi vielä hioa suunnitelmia ja tekniikkaa. Paikat ovat kuitenkin upeita, eli kilometreittäin hiekkarantoja ja ”riuttoja” joissa ”mertsarit” vaanivat. Eksotiikkaa lisäävät erilaiset simpukat, taskuravut, meritähdet ja parin sadan metrin päässä rannasta porskuttavat pyöriäiset. Nämä viikonloppureissut tulevatkin olemaan pysyvä osa vapaa-ajan ohjelmaa tämän koko tutkijavierailun aikana.
Tämä siis ensimmäinen blogi täältä tuulisesta Tanskasta ja palailen asiaan tuonnempana. Vielä kerran iso kiitos KAUTE-Säätiölle tästä upeasta mahdollisuudesta ja yritän pitää työmoraalin korkealla ja siimat kireinä!