Suuntasimme lokakuun alussa vaimoni kanssa Englantiin, kun aloitin puolenvuoden tutkijavaihdon Cambridgen yliopiston Land Economy -laitoksella. Tavoitteenani vaihdolle on viimeistellä väitöskirjani sekä aloittaa post doc -tutkimusta väitöskirjan aihepiiristä. Väitöskirjani käsittelee reaalioptioanalyysin potentiaalia ja merkitystä kiinteistö- ja rakennusalalla. Erityisesti millaista päätöksentekomateriaalia menetelmällä voidaan tuottaa kiinteistösijoittajalle ja voidaanko näin kannustaa pitkäaikaisempiin investointeihin, jotka ovat välttämättömiä kestävän rakennetun ympäristön luomisessa. Tutkijavaihdon aikana tarkoitukseni on myös tutustua paikalliseen opetuskulttuuriin, hakea kansainvälistä validointia tutkimukselleni sekä luoda kontakteja muihin brittiyliopistoihin ja teollisuuteen.
Cambridgen yliopiston kanssa asiointi oli todella helppoa eikä minun tarvinnut tehdä Suomessa mitään etukäteisjärjestelyitä. Käytännössä ainoa tehtäväni oli etsiä asunto mutta päädyin asunnon etsintään kaupunkiin saavuttuamme. Nettiportaalien perusteella tarjonta näytti varsin hyvältä, minkä lisäksi en halunnut kesällä tehdä erillistä asunnonhakureissua Britteihin. Välittäjien nettiportaaleiden lisäksi asuntohaku oli mahdollista yliopiston oman palvelun kautta, jossa käyttäjät voivat itse julkaista asunnonvuokrausilmoituksiaan (palvelu on kuulemma ollut käytössä yli sata vuotta). Yliopiston oman palvelun kautta löytyi kuitenkin vain rajallinen määrä asuntoja osin, koska olimme niin myöhään liikenteessä ja osittain koska puolen vuoden vuokra-aika on verraten lyhyt. Vuokravälitysfirmat osoittautuivat todella huonoiksi vastaajiksi, ehkä tuon lyhyen aikajakson takia. Nämä yhdistettynä lukukauden alkamiseen, Brittien toisiksi kalleimpaan kaupunkiin ja heikkoon euroon osoittivat ”etsitään paikanpäältä” -lähestymistavan lievästi optimistiseksi.
Viiden päivän, hieman stressaavankin, mailien kirjoittelun ja soittelun jälkeen yliopiston palveluun ilmestyi mielenkiintoinen asunto, jonka vuokraajalle onnistuin soittamaan ensimmäisenä hakijana. Onneksemme vuokranantaja halusi antaa asunnon meille, vaikka oli heti puheluni jälkeen saanut useita soittoja, joissa oli tarjottu korkeampaa vuokraa ja pidempää sopimusta. Ilman tätä onnenpotkua olisi asunnonhakuun saattanut vierähtää pidempikin aika kalliissa väliaikais(hotelli)majoituksissa.
Yhteenvetona suosittelen etsimään asunnon etukäteen, ainakin jos vaihtokohteena on Cambridge. Erillisen asunnonhakureissun kustannukset saa nopeasti takaisin, kun ei tarvitse majailla hotelleissa etsintäaikaa.
Cambridge on todella viihtyisä paikka asua, kaupunki on melko pieni ja täynnä historiaa. Joka puolella on upeita rakennuksia ja kadut ovat täynnä elämää – opiskelijoita Jyväskylän kokoisessa kaupungissa on noin 30 000 opiskelijaa, lähes neljäsosa kaupungin väestöstä. Yliopistolla järjestetään myös ulkopuolisille tapahtumia ja luentoja, joten yliopiston näkyvyys on suuri myös tätä kautta. Luennot, joille olen itse osallistunut (laitoksen ja kaikille avoimet) ovat olleet hyviä, erityisesti ne joissa on ollut nimekkäitä henkilöitä luennoimassa, kuten Johan Rockströmin luento hyvinvoinnin kasvusta maapallon kestävyyden rajoissa.
Tutkimukseni puolesta vaihto on edennyt oikein mukavasti. Paikallinen kiinteistörahoituksen proffa otti minut hyvin vastaan sekä tarjosi loistavat kontaktit Cambridgen lisäksi Lontooseen, Readingiin ja Oxfordiin. Kiinteistöalan tutkimus on maailman huipputasoa, pitkien perinteiden ja markkinoiden koon takia. Toistaiseksi olen käynyt erittäin hyviä keskusteluita tutkimusaiheestani ja saanut hyvää palautetta sen potentiaalista reaalimaailmassa. Käsitykseni aiheen merkittävyydestä tulevaisuudessa on vahvistunut ja olenkin päässyt työstämään jo jotain konkreettista uusista opeista.
Kokonaisuudessaan ensimmäiset reilu pari kuukautta on mennyt kaikin puolin hienosti ja onkin mukava palata nyt Suomen jouluvierailun jälkeen takaisin Cambridgeen vielä kolmeksi kuukaudeksi.