Blogi

Loppukuulumiset Amherstista

Julkaistu

Puolen vuoden mittainen tutkijavaihtoni kauniissa ja idyllisessä Amherst Collegessa on nyt takanapäin ja paluu Suomeen on tapahtunut. Nyt onkin aika fiilistellä mennyttä puolta vuotta  ja tehdä pientä yhteenvetoa siitä, mitä reissusta jäi käteen.

Matkan tärkeimpänä tieteellisenä saavutuksena mainittakoon kondensaatissa esiintyvän monopolin jatkotutkimus. Havaitsimme ja analysoimme monopoliin liittyvän uudenlaisen topologisen rakenteen syntymekanismin. Käytännössä labran laitteisto yskäisee kondensaatteja ulos noin yhden kappaleen muutamassa minuutissa (kaiken toimiessa oikein), ja näistä atomipilvistä otetuista kuvista voimme päätellä kondensaatissa esiintyvien topologisten rakenteiden ominaisuuksia. Varsinaisessa datan keruussa täytyykin olla valppaana ja pitää huolta etteivät parametrit, kuten kelojen luoma magneettikenttä, ajaudu kovin kauas pois halutuista arvoista. Laitteistoa tuli ”pilotoitua” varsin monta tuntia tutkimusmatkan aikana ja dataa kertyi tuhansien kuvien verran. Seuraava askel onkin kaiken tämän datan analysointi ja sen pohjalta tutkimusjulkaisun kirjoittaminen.

Laboratoriolla on kesän loppupuolella edessä myös jännittävät ajat, sillä se muuttaa uuteen rakennukseen. Tämä ei ole mikään pieni projekti, sillä siihen sisältyy kahden täyteen ahdetun ja hienosäädettyä optiikkaa sisältävän optisen pöydän nostaminen, vanhan laboratoriohuoneen seinän kaataminen, laitteiston siirtäminen kuljetusajoneuvoon, ja uudessa rakennuksessa laitteiston kuljetus uuteen huoneeseen. Uuden rakennuksen käytävät laskettiinkin rakentamisen yhteydessä juuri niin leveiksi, että labran optiset pöydät mahtuvat niissä kääntyilemään ongelmitta muutaman sentin varalla. Toivon mukaan muutto menee suunnitellusti ja labra pääsee taas operoimaan mahdollisimman pian muuton jälkeen!

Kaiken kaikkiaan tutkimusvaihto oli erittäin hieno ja avartava kokemus. Omat taitoni ja kokemukseni tutkijana kasvoivat puolen vuoden aikana roimasti. Labrakaverit olivat mahtavia tyyppejä, joihin pidän varmasti vastaisuudessakin yhteyttä. Lisäksi Collegen tarjoamassa majatalossa tutustuin mielenkiintoisiin tyyppeihin, aina ranskalaisista solubiologeista meksikolaisiin dinosaurustutkijoihin, joiden kautta sai hyvin kuvaa myös muiden tieteenalojen tutkimuksesta ja metodeista. Kiitos siis Kautelle matkan mahdollistamisesta ja tohtoriopintojeni osittaisesta rahoittamisesta! Lisäksi vahvat henkilökohtaiset suositukset kaikille suomalaisille tutkijoille ja tutkijanaluille harkitsemaan tutkimusvaihtoa ulkomailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *