Vuosi hujahtaa ohi todella nopeasti. Ei voi kuin vain painottaa suunnittelun tärkeyttä. Panostamalla tutkimussuunnitelmaan parantaa mahdollisuuksiaan saada asioita ”valmiiksi”, vaikka toki olennaisena osana tutkimuksen tekoa ovat takaiskut, toimimattomat kokeet ja varasuunnitelmat. Eräs MIT:n professori totesi luentonsa aluksi, että jos ymmärrät kaiken ensimmäisessä ryhmäkokouksessasi uudessa ryhmässä aloitettuasi, olet väärässä paikassa. Omalta osaltani olen oppinut huimasti uutta post-doc –aikanani, tavannut lukemattomia kiinnostavia ihmisiä niin Cambridgesta kuin ympäri tiedemaailmaa ja sehän on kaiketi tärkeintä tai ainakin itselleni se tärkein ja mielenkiintoisin anti vuodesta.
Kansainvälistyminen kannattaa ja yksi hienoimmista jutuista täällä on ollut oppia lisää muista kulttuureista. Lähimpinä työtovereinani on useita kiinalaisia, ja lounastauot sujuvat jouhevasti keskustellen ja toisiltamme oppien. Alla kuva ryhmästämme nauttimassa nyyttärilounaasta sekä harvinaisesta valoilmiöstä osaston terassilla 🙂 Ulkomailla ollessaan toivoo voivansa välittää positiivisen kuvan Suomesta ja täällä ihmiset ovat yleisesti kiinnostuneita Suomesta, sekä kulttuurista että työelämästä. Erityisesti tasa-arvoasiat ja naisten asema työelämässä on usein noussut keskusteluun eri ihmisten kanssa.
Group Pot Luck lunch
Perheemme arki rullaa perinteiseen tapaan, ja tyttäremme nauttii ”koulustaan” (jota ei missään nimessä saa kutsua päiväkodiksi) ja on alkanut jo sielläkin jutella englanniksi. Kotona hän on jo pitkään puhellut sekä lauleskellut englanniksi sekä englannin, suomen ja siansaksan sekoituksella. Myös nuorimmaisen ensimmäisten sanojen joukossa on alkanut vilahdella englantia. ”Come on!” on usein kuultu lausahdus ja vanhempia raahataan kädestä pitäen katsomaan milloin mitäkin. Mielestäni seikkailumme ajankohta on kuitenkin osoittautunut hyväksi myös lasten kannalta. Ennen koulun aloitusta tiivistä omaa kaveripiiriä ei ole vielä kunnolla muodostunut, joten lähteminen ei ole liian rankkaa. Pienet kotiutuvat ja sopeutuvat nopeasti. Täällä lapsiin tunnutaan panostavan: kivoja leikkipuistoja on paljon ja paljon aktiviteettejä pienille. Koulutussysteemissä on toki omat nuivatkin puolensa ja väliin on suomalaista varhaiskasvatusta ikävä.
Audley End
Paikallisissa kouluissa, samoin kuten koko yhteiskunnassa, tunnutaan painottavan Suomea enemmän erilaisia vapaaehtoisaktiviteettejä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä. Menen ensi viikolla auttamaan Soapbox Science tapahtuman järjestelyissä. Soapbox Science yhdistää naistieteentekijöiden nostamisen ja suuren yleisön osallistamisen tieteentekemiseen. Tieteen popularisoinnin merkitys on jatkuvasti lisääntymässä ja se on jo kriteerinä useiden apurahojen saamiseksi. En ole Suomessa vielä törmännyt vastaavaan toimintaan kovin useasti (tai sitten olen vaan pimennossa?), tässäpä olisi mielenkiintoinen projekti! Lapsille ja koululaisille on Heurekaa sekä muun muassa Gadolin-kemianluokka ja Aallossa Lumarts-keskus, mutta aivan viimeisen hetken tietoa näistä ei saa vaikka erittäin hienoa toimintaa he tarjoavatkin.
Punting eli Cam-joella veneily on must jokaiselle Cambridgen kävijälle.
Vapaa-ajalla olemme jatkaneet seikkailuja lähimaastossa ja yhtenä kohokohtana oli vierailu Stonehengeen ja Bathiin. Syntymäpäiväni kunniaksi pääsin vierailemaan Warner Bros. Studioilla, jossa Harry Potter –elokuvat on kuvattu. Sain myös liput uuteen HP-näytelmään, joten vielä riittää jännitettävää loppuajalle.
Stonehenge
Matkalla Tylypahkaan!
Englanti ja Cambridge ovat ihania paikkoja ja niillä on paikkansa meidän sydämissämme koko loppuelämämme. Britit ovat huumorintajuisia, useimmiten avuliaita ja mielestäni jollain tavalla samalla aaltopituudella suomalaisten kanssa. Mielellään täällä asuisi vielä pidempäänkin ja kuka tietää, kenties jonain päivänä vielä palaamme. Riippuen tietysti hieman siitä miten kansa täällä tällä viikolla äänestää – Brexit vai remaIN. On ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan tätäkin mahdollisesti historiallista kampanjaa lähietäisyydeltä.
Sinisade
Perheemme seikkailut maailmalla jatkuvat kun siirrymme syksyllä yhden saaren länteen päin – Irlantiin. Jatkossa arki täyttyy siis töiden lisäksi puuhastelusta niin täkäläisen elämän pakkaamisessa kuin muuton ja uuden elämän järjestelyssä. Onneksi voimme käyttää hyväksi kokemuksia ensimmäisestä isosta muutostamme tänne. Jotta elämä ei kävisi tylsäksi, saan vielä mahdollisuuden testata yksinhuoltajuutta kun mieheni lähtee opiskeluihinsa liittyen rapakon taakse kuukaudeksi. Että loppurutistusta tiedossa =)
Vielä perinteinen loppukaneetti säästä: Jäämme odottamaan osoittautuuko Cambridgen kesä maineensa veroiseksi! Tämä on keskimäärin Englannin kuivinta seutua ja välillä joudutaan jopa asettamaan veden käyttökieltoja, mutta pääosa sateesta tulee kesäisin. Viimeisen kuukauden aikana sadetta on kyllä tullut ihan olan takaa, onneksi välillä olemme saaneet nauttia myös auringosta ja läheisen kahluualtaan vesisuihkuista.