Blogi

Tutkimusvierailusta Ranskassa, Savoié Mont Blancin yliopisto

Julkaistu

Tämä blogikirjoitus kertoo loppuvuonna 2018 tehdystä kolmen kuukauden tutkimusvierailujaksosta Ranskassa, Chambéryssä, Savoié Mont Blancin yliopistossa, Le Bourget-du-Lacin kampuksella (LCME laboratorio). Chambéry on asukasluvultaan pienehkö kaupunki (asukkaita n. 61 000 v. 2016) ja se sijaitsee lähellä Sveitsin ja Italian rajaa. Genéve ja Lyon ovat noin tunnin ajomatkan päässä Chambérystä. Chambéry on vanha kaupunki ja sijaitsee laaksossa vuorien ympäröimänä. Maisemat siellä olivatkin varsin erilaiset verrattuna tasaiseen kotikaupunkiini Ouluun.

Savoié Mont Blancin yliopistossa on yhteensä n. 14 000 opiskelijaa ja yliopistolla on kolme kampusta: Annecy-le-Vieux, Le Bourget-du-Lac ja Jacob-Bellecombette. Le Borget-du-Lacin yliopisto sijaitsee lähellä Lac du Bourget järveä, joka on Ranskan toiseksi suurin järvi Genevenjärven jälkeen. Vierailujakson ajan asuin n. neljän kilometrin päästä kampuksesta ja n. 10 kilometrin päässä keskustasta. Asuntoni ei sijainnut opiskelija-asuntolassa vaan matkailijoille suunnatussa asuntolassa, jossa oli kalustettu huone, wc- ja suihkutiloineen. Asuntola oli hieman syrjässä, bussi/juna kulki n. tunnin välein, mutta muutoin asuntola sekä ympäristö olivat viihtyisiä, vuori- ja maaseutumaiseman ympäröimää.

Savoié Mont Blancin yliopisto, Le Bourget- du-Lacin kampus
Lac du Bourget

 

Tutkimusvierailun aikana tein tutkimustyötä, joka liittyi katkaravun kuorista saatavan kitosaanin hyötykäyttöön vesienpuhdistuksessa. Tutkimustyöhön sisältyi laboratoriotyöskentelyä sekä raportin kirjoittamista. Tutkimus on jatkunut edelleen ja tavoitteena on kirjoittaa tieteellinen julkaisu. Vierailun aikana opin uusia asioita ja sain työskennellä eri kulttuurista tulleiden ihmisten parissa. Yliopistolla työntekijät osasivat puhua hyvin englantia. Muualla englannin kielellä yleisesti ottaen pärjäsi, mutta pienemmissä liikkeissä kuten leipomoissa ranskan kielen taidosta olisi ollut hyötyä. Joka tapauksessa ihmiset olivat ystävällisiä, vaikka ranskan kielen taitoni heikkoa olikin.

Tutkimusvierailu Ranskassa oli erittäin mukava kokemus, ja kolme kuukautta meni todella nopeasti. Arkipäivät menivät töiden parissa ja usein viikonloppuisin tuli tehtyä reissuja niin lähiympäristöön kuin vähän kauemmaksikin kuten Pariisiin, Müncheniin ja Alpeille. Suuret kiitokset tutkijat maailmalle Walter Åhlströmin myöntämästä apurahasta, joka tuki rahallisesti tutkimusvierailujaksoa. Omasta kokemuksesta voin suositella tutkimusvierailuja ulkomaille!

Alpit, Chamonix

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *