Olen väitellyt vuonna 2016 Oulun yliopistosta ja sen jälkeen jatkanut tutkijatohtorin tehtävissä Kestävän kemian tutkimusyksikössä Oulun yliopistossa. Heti väitöksen jälkeen aloin suunnittelemaan vierailujaksoa ulkomaille, sillä halusin nähdä, miten muualla tehdään tutkimusta. Lisäksi tavoitteena oli verkostoitua sekä saada lisää kokemusta oman tutkimusaiheen parista.
Tämä matkakertomus kertoo viime vuonna (2018) tehdystä kolmen kuukauden tutkimusvierailujaksosta Mälardalenin yliopistossa Västeråsissa (School of Business, Society and Engineering, Future Energy Center). Mälardalenin yliopistossa on opiskelijoita lähes saman verran kuin Oulun yliopistossa. Mälardalenin yliopistolla on kaksi kampusta toinen Västeråsissa ja toinen Eskilstunassa. Mälaren-järven rannalla sijaitseva Västerås sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Tukholmasta länteen.
Tutkimusvierailujakson aikana tein pääsääntöisesti laboratoriokokeita avustamalla väitöskirjatyöntekijää hänen tutkimuksessaan. Tutkimusaiheena oli, miten yhdyskuntajäteveden käsittelyssä muodostuvasta lietteestä valmistettu biohiili soveltuu jäteveden sisältämien raskasmetallien poistoon. Saimme tehtyä paljon laboratoriokokeita ja tuloksia muodostui paljon. Tutkimustuloksista on parhaillaan valmistumassa tieteellinen julkaisu.
Tutkimusvierailujakso oli oikein mukava ja vapaa-ajalla ei tekemisen puutetta ollut. Västeråsissa oli paljon nähtävää ja Tukholmassa tuli vierailtua useampaan otteeseen, myös Kööpenhaminan ja Oslon kaupungit tulivat tutuiksi. Tutkimusvierailujakson ajan asuin opiskelija-asuntolassa (Bostad Västeråsin kautta), kahden hengen soluasunnossa. Suurimman osan ajasta asuin yksin, ainoastaan ensimmäisen kuukauden ajan minulla oli kämppäkaveri. Vierailujakson loppupuolella jouduin muuttamaan remontin vuoksi toiseen opiskelija-asuntoon. Molemmat asunnot sijaitsivat viihtyisässä ympäristössä ja bussit kulkivat hyvin sekä keskustaan että yliopistolle. Vaikka asunnon vaihto tulikin kesken vierailujakson, oli mukava päästä tutustumaan kaupungin eri osiin, sillä asunnot sijaitsivat eri puolella Västeråsin kaupunkia.
Tutkimusvierailujakso oli kokonaisuudessaan erittäin mukava. Sain oppia uutta, tutustua uusiin ihmisiin, luoda kontakteja, myös englannin kieli parantui ja ruotsin kieltäkin sai harjoittaa. Kiitokset vielä Tutkijat maailmalle Walter Åhlströmin myöntämästä apurahasta, joka tuki rahallisesti tutkimusvierailujaksoa. Toisen kolmen kuukauden tutkimusvierailujakson suoritin Ranskassa Chambéryssä, Savoié Mont Blancin yliopistossa. Toinen blogikirjoitukseni kertoo tästä tutkimusvierailujaksosta.