Blogi

Vapaata uteliaisuutta ja innostunutta keskustelukulttuuria

Julkaistu

Vaihtovuosi kaukana kotiyliopiston arkisesta tuoksinasta antaa mahdollisuuden harvinaisen hyvään työrauhaan, mutta se on olennaisesti myös tilaisuus maistella uusia ajatuksia, luoda uusia suhteita ja harjoittaa vapaata uteliaisuutta.

Vaikka omat jatko-opintoni ovat jo paketissa, osallistun tänä keväänä History of Information -kurssille, jolla luennoivat Paul Duguid ja Geoff Nunberg. Loistavilla luennoilla monimutkaistetaan ajatuksia informaatioajasta ja informaatioteknologioista. Kurssin puitteissa käytiin myös tutustumassa yhteen Berkeleyn helmistä, Bancroft Libraryyn, jonka rikkaista kokoelmista löytyy muun muassa papyrusta ja sivu Gutenbergin Raamatusta.

Päämajani School of Informationin jatko-opintoseminaari on osoittanut oivalliseksi keinoksi kuulla tarkemmin täkäläisten kollegoiden tutkimuksesta ja oppia paikallista keskustelukulttuuria. Erityisen suuren vaikutuksen minuun on tehnyt se, miten huolella ja innolla täällä keskustellaan siitä, miksi kulloinkin esiteltävä tutkimus on tärkeää ja missä se pitäisi julkaista, jotta sillä voisi tehokkaimmin vaikuttaa maailmantilaan. Tämä on kulttuuria, jota toivon voivani tuoda mukanani palatessani Suomeen.

Väistämättä seikkailut ulottuvat myös kampuksen ulkopuolelle. Viime viikolla esittelin tutkimustani Baltimoressa (esityskalvot), huhtikuussa menen panelistiksi poikkitieteelliseen konferenssiin Chicagoon.

(c) Airi Lampinen

Koska tutkijan työn kunnolla tekeminen usein edellyttää matkustamista, kannattaa jo ennen vaihtoonlähtöä miettiä, mistä on mahdollista saada matkabudjettia vaihtovuoden aikaisille työmatkoille. Tämä on kululuokka, joka jää helposti rahoitusmallien jalkoihin – huomaamatta voi tapahtua se ajatusvirhe, että kun on jo ulkomailla, ei tarvitse matkustaa. Ainakin omassa kokemuksessani asia on kuitenkin pikemminkin päinvastoin: kun on kerrankin Pohjois-Amerikassa, moni konferenssi ja tapahtuma on niin paljon helpommin saavutettavissa kuin Suomesta, että nyt jos koska kannattaa osallistua, näkyä ja tavata kollegoita!

Hetkittäin kauhistuttaa, miten on mahdollista, että tutkimusvierailua on jäljellä enää kolme kuukautta. Onneksi vahvat verkostot kannattelevat myös paluun jälkeen ja auttavat pitämään työn kansainvälisenä ja kiinnostavana vakituiseltakin toimistolta käsin.