Blogi

Vuoden tarkastelu NAIST yliopiston annista

Julkaistu

Oma vuoden rahoitukseni Teknologiateollisuudelta päättyi jo viime syksyllä, mutta blogipäivitys siirtyin aina myöhemmäksi. On kuitenkin aika kiittää kaikkia jotka osallistuivat työni tukemiseen, ja kertoa mitä kaikkea ehdin tehdä.

Vielä viikko kukintaa kunnes vihreät lehdet korvaavat pinkin väriloiston.
Vielä viikko kukintaa kunnes vihreät lehdet korvaavat pinkin väriloiston.

Vuosi vierähti hyvin nopeaa, ja tekemistä on riittänyt vähän liiankin kanssa mutta hyvällä tavalla. Oman tutkimuksen saaminen vuoden aikana loogisempaan kuosiin kunnon prototyypin kera oli yksi päätähtäimistäni, ja nyt kuopan pohjan kautta kiertäen sekä hieman hiuksia repimällä pääsin tavoitteeseeni. Väitöskirjatyö näyttää ja tuntuu mahdolliselta viimeistellä, koska saimme viimein tehtyä prototyyppijärjestelmän jolla voimme heijastaa informaatiota vanhuksille kodin sisällä, jonka ominaisuuksia he voivat käyttää arjen askareissa, joko automaation muodossa tai käsittelemällä käyttöliittymää. Sitä on helppo muokata, sen toimintavarmuus on parempi ja toimintojen lisääminen on suhteellisen yksinkertaista. Loppukäyttäjille olisi vielä tehtävä lisätestejä sekä Japanissa että Suomessa, ja pari julkaisua on näistä tehtävä jotta voin keskittyä itse väitöskirjan kirjoittamiseen.

Tutkimukseni teema on hieman hioutunut terävämmälle alueelle ja keskityn nykyään enemmän käyttöliittymän ja käytettävyyden tutkimiseen vanhusten parissa. Järjestelmä on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen ja sisältää projektorin ja infrapunakameran sekä erikoisteippiä, jonka vain kamera näkee. Projektorin avulla voidaan heijastaa kodin pinnoille digitaalista informaatiota, ja teipillä voidaan merkata eri esineitä, esimerkiksi valokuvia, lääkerasioita, lehtiä, paperilaskuja tai puhelimia kameralla tunnistettavaksi. Lisäksi teippiä tai muuta heijastavaa materiaalia voidaan käyttää käyttöliittymän käsittelyyn kunhan jonkin määrittelee valintaesineeksi. Tällä hetkellä järjestelmä voi nähdä sormuksen käyttäjän sormessa mikä mahdollistaa tällä valintatoiminnot. Suunnittelun apuna on käytetty myös erillistä pahviläpyskää, mikä helpottaa pikaista testausta sormusvalinta kun ei vielä toimi 100%:lla varmuudella. Tekstinä asiaa ei ehkä ole niin helppo hahmottaa, joten ohessa kuva ja video demonstroimaan konseptia.

Teipillä ja narulla pidetään kasassa monta kallista laitetta.
Teipillä ja narulla pidetään kasassa monta kallista laitetta.

[wpvideo OiRwUkPK]

Kävin lisäksi taannoin Suomessa viikon testaamassa järjestelmän käytettävyyttä Oulussa eräässä vanhainkodissa. Valitettavasti aiheesta ei voi yksityisyyssyistä esittää videota joten ohessa lyhyt video testattavana olleesta käyttöliittymästä.

[wpvideo BymMmSDg]

Sanottava on että viimeisimmän palautteen perusteella toiminnallisuutta, sanoja, fontteja, värejä ja montaa muuta asiaa on hiottava ja lisättävä vielä paljon sillä melkein jokainen käytti järjestelmää eri tavalla. Mukaanlukien myös pikatestissä olleet hoitajat joiden käyttötavat erosivat toisistaan melko paljon. Työtä on siis vielä paljon tehtävänä mutta hyvin ystävällisten vanhusten kautta saatua energiaa riittää runsaasti työn pariin.

Lopuksi haluan kiittää Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiötä mahdollisuudesta tehdä tutkimusta Japanissa. Tahot jotka uskovat että tutkijoiden lähettäminen ympäri maailmaa auttaa Suomea, sekä itse tutkijoita luomaan tärkeistä kontakteja sekä kasvamaan hieman ihmisinä, on nyt ja jatkossa erittäin tärkeää.

Hyvää kevättä, Jaakko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *