Blogi

Kesä Piilaaksossa

Julkaistu

Saavuin Stanfordin yliopiston yhteydessä sijaitsevaan organisaatiotutkimuksen yksikköön Scancoriin toissapäivänä. Tarkoituksenani on vierailla kesän yli tutkimassa avointa lähdekoodia ja avointa dataa. 

Scancor  on huippuyliopiston kampuksella sijaitseva erittäin arvostettu organisaatiotutkimuksen yksikkö, joka kokoaa eri pohjoismaista saapuvia tutkijoita. Ilmapiiri on heti ensihetkestä alkaen hyvin kansainvälinen. Laitoksen johtajana toimii maineikas Mitchell L. Stevens. Suomesta Scancorin toimintaan osallistuvat Hanken, Aalto, Lappeenrannan tekninen korkeakoulu ja Turun yliopisto.

Valitsin vierailukohteeni huolella. Tärkeä Scancoria puoltava tekijä oli se, että se sijaitsee kansainvälisen ohjelmistoteollisuuden mekassa, Piilaaksossa. Kampuksella luodut teknologiat ovat käytössä maailmanlaajuisesti ja sieltä ponnistaneet yritykset ovat ohjelmistoteollisuuden kärkeä. Lenkkimatkan päässä ovat muun muassa Apple, Google ja Facebook.

Omat tutkimusintressini avoimen lähdekoodin vaikutuksista globaalien yritysten ohjelmistontuotantoon  hyötyvät varmasti käynnistä “paikan päällä”. Organisatoriset näkökohdat ovat nousseet yhä keskeisimmiksi ohjelmistotuotannon tutkimuksessa. Kaliforniasta on toki myös lyhyehkö matka useisiin tietojärjestelmätieteen tieteellisiin konferensseihin, joista suurin osa järjestetään  Yhdysvalloissa.

Halusin tutustua länsirannikon auringosta ponnistaneeseen tietotekniseen avoimuuden alakulttuuriin, joka on toiminut kasvualustana monille avoimuutta vaativista digitaalisista liikkeistä. Omia tutkimusintressejäni lähimpänä ovat luonnollisesti avointa lähdekoodia ja avointa dataa vaativat liikkeet ja kehittäjät.

Piilaakson ja Suomen välillä vallitsee tuon tuostakin jonkinlainen kohtalonyhteys. Yhtenä syynä on varmastikin eri kampuksien yhteydessä toimivat globaalit jätit ja näiden yhteyteen syntyneet startup-yritykset. Ilmeisin esimerkki Kalifornian, Suomen ja avoimen lähdekoodin yhteydestä löytyy seuraamalla Linus Torvaldsin henkilöhistoriaa.

Kalenterini täyttyy nopeaan tahtiin toinen toistaan mielenkiintoisemmista tapahtumista, seminaareista ja esitelmistä. Kampuksella tuntuu tapahtuvan jatkuvasti , mikä on pelkästään positiivista. Kesällä ilmeisesti kampus kuitenkin jonkin verran hiljenee, mikä helpottaa keskittymistä  konferenssiesitelmien ja tutkimuspapereiden valmistelemiseen.

Raportoin tässä blogissa, miten tutkimukseni avoimuuden parissa Kaliforniassa etenevät.