Blogi

Tutustuminen Berkeleyn yliopistoon ja työskentely yliopistossa

Julkaistu

Aloitin post-doc tutkimukseni Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa, Yhdysvalloissa elokuussa 2011. University of California, (Berkeley), omaa pitkät perinteet ja on kuulunut useiden vuosien ajan mailman arvostetuimpiin yliopistoihin yhdessä mm. Harvardin, Stanfordin, Cambridgen ja Oxfordin kanssa. Myös Berkeleyn insinööriosasto, jossa työskentelen, rankattiin tuoreella listalla (kevat 2012) viiden parhaimman joukkoon maailmassa. Tämän lisäksi yliopistosta on lähtöisin moni Nobel-palkinnon saaja. Oli siis sanomattakin selvää että olin iloinen seka myös hieman jännittynyt päästessani mukaan Berkeleyn osaajien joukkoon.

     

Post-doc tutkimustyöni aihe on “Älytila työkyvyn ja jaksamisen tukena hoitotyössä. Tutkimukseni tarkoitus on ollut tutustua paikalliseen osaamiseen Berkeleyn yliopistolla ja selvittää miten voin hyödyntää tätä osaamista terveydenhuollon suunnittelussa Suomessa. Olen työskennellyt elokuusta lähtien Berkeleyn yliopiston Civil and Environmental engineering osastolla. Työskentelen mm. yhdessä professorien Iris Tommelein sekä Glenn Ballard kanssa tutkimusryhmässä nimeltä P2SL (Project Production Systems Laboratory, lisätietoa osoitteessa http:// http://p2sl.berkeley.edu/), joka keskittyy mm. “Lean”-ajatteluun ja sen implementointiin teollisuuden eri aloilla. Edellämainitut professorit ovat pioneereja Toyotalta lähtöisin olevassa Lean-ajattelussa, jonka tavoite on (karkeasti määriteltynä) saada aikaan mahdollisimman suuri arvo asiakkaalle tarjottavalle tuotteelle/palvelulle käytettävissä olevilla resursseilla. Lean-ajattelu on ollut tärkeä osa Toyotan menestystarinaa, ja sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti maailmalla. Leanista on saatavilla myös runsaasti kirjallisuutta.

Tehtäväni syksyn aikana oli tutustua tarkemmin Lean-ajatteluun ja selvittää, miten sitä on implementoitu terveydenhuollossa. Työskentelimme prof. Tommeleinin kanssa aiheen parissa ja saimme valmiiksi artikkelin “Lean hospitals – a new challenge for facility designers”, joka julkaistiin “Intelligent Buildings International”-nimisessä tieteellisessä lehdessä toukokuussa 2012. Artikkelissa kerrotaan, miten Lean on tekemässä tuloaan sairaaloihin, millaisia tuloksia Lean implementointihankkeilla on ollut ja mitä hyötyjä ja haasteita se tuo mukanaan. Lisäksi artikkelissa pohditaan, miten tulevaisuudessa Lean ajattelua tulisi implementoida sairaalamaailmassa.

Kevään osalta työkuvioni koostuvat lähinnä tutkimuksesta sairaaloiden “älykkään” LVI-teknologian parissa. Olen käynyt aihepiiria – joka itselleni on vielä suhteellisen uusi – läpi tavoitteenani kirjoittaa aiheesta kirjallisuuskatsaus. Berkeleyn yliopistolta löytyy runsaasti osaamista myos LVI-alalta ja olenkin saanut opastusta aiheesta useammaltakin taholta.

Työskentely P2SL tutkimusryhmässä on ollut haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Kommunikointi englanniksi ja tieteellisen termistön käytön omaksuminen vei aikansa, mutta alkoi pian sujua jouhevasti. Olemme vierailleet P2SL:n kanssa muutamissa Lean-rakentamisen kohteissa, kuten Sacramentossa Boldtin (rakennusyritys) sairaalanrakennusprojektissa, jossa kävimme rakennustyömaalla tutustumassa, miten projektia viedaan eteenpäin. Tutkimusryhmän lisäksi olen osallistunut professori Tommeleinin vetämille kursseille Lean-rakentamiseen liittyen ja kuunnellut Berkeleyssä vierailleiden Lean-gurujen luentoja. Lisäksi oli mielenkiintoista käydä Kaiser Permanente sairaalassa keskustelemassa paikallisten lääkäreiden kanssa terveydenhuollon nykytilasta Yhdysvalloissa. Olen tähän mennessa saanut monia hyviä ystaviä ja mielenkiintoisia kontakteja, joihin toivon olevani yhteydessä vielä useiden vuosienkin kuluttua.