Kevät-kesän 2018 tutkimusvierailuni suuntautui Saksan Braunschweigissa sijaitsevaan Physikalisch-Technische Bundesanstalt -tutkimuslaitokseen (PTB). Braunschweig (englanniksi Brunswick) on noin 250 tuhannen asukkaan kaupunki Ala-Saksin osavaltiossa Pohjois-Saksassa lähellä Hannoveria. PTB:n lisäksi kaupungissa toimii teknillinen yliopisto, ja Braunschweig on myös Carl Friedrich Gaussin syntymäkaupunki.
PTB on Saksan kansallinen mittanormaalilaboratorio. Se on maailman vanhin ja monella mittapuulla Euroopan suurin mittaustekniikan tutkimuslaitos. Vierailuni kohde oli PTB:n optiikkadivisioonan fotometria ja spektroradiometria -laitoksen fotometrian tutkimusryhmä. Tutkimusryhmään kuuluu noin viitisentoista tutkijaa.
Vierailuni päätavoitteena oli ottaa tutkimusryhmälle käyttöön Aalto-yliopistossa kehitetty mittausmenetelmä sähkövalaistustuotteiden valovirtamittausten tarkkuuden parantamiseksi. Menetelmä on kalansilmäkameraan perustuva nopea ja kustannustehokas tapa mitata valolähteiden säteilyjakaumia, joita voidaan lisäksi käyttää esimerkiksi uusien valaistustuotteiden suunnittelussa. Vierailun tavoitteena oli myös toistaa meneillään olevaan EU-projektiin (PhotoLED) kuuluvat vertailumittaukset, jotka oli aikaisemmin tehty viidessä muussa eurooppalaisessa mittauslaboratoriossa.
Vierailun kolmannella viikolla PTB:llä järjestettiin perinteinen, viikon kestävä fotometriakoulutus Saksan valaistusteollisuuden edustajille, jossa myös kalansilmäkameramenetelmä esiteltiin koulutukseen osallistujille. Erilaiset koulutukset olivat muutenkin vahvasti läsnä PTB:n toiminnassa. Välillä PTB oli kouluttajan roolissa, ja välillä ulkopuoliset puhujat tulivat kertomaan PTB:n henkilökunnalle meneillään olevista tutkimushankkeistaan. Tutkimusryhmän kesäpäiväkin oli ennen kaikkea sivistävä: ensin vierailimme maataloustutkimusinstituutissa, minkä jälkeen tutustuimme mehiläistarhaukseen paikallisen tarhaajan opastuksella.
Tieteen tekemisen suhteen työskentely saksalaisessa tutkimusryhmässä ei merkittävästi eronnut kotimaisesta MIKES-Aalto Mittaustekniikan tutkimusryhmästä. Ehkä huomattavin ero olivat kielikäytännöt. PTB:llä laitteet ja ohjelmistot ovat saksaksi, sekä tutkijoiden työkieli on saksa, kun samaan aikaan MIKES-Aallossa lähes kaikki työhön liittyvä tapahtuu englanniksi; mukaan lukien tutkimusryhmän omaan käyttöön kehitettävät laitteistot ja ohjelmistot. Tietysti myös se kuuluisa saksalainen täsmällisyys oli saksalaisessa mittaustekniikan tutkimuslaitoksessa vielä oma lisänsä.
Oma työni tutkimusvierailuni aikana onnistui ilman suurempia vastoinkäymisiä. Sain muokattua mittausohjelmani PTB:n laitteistolle sopivaksi, kalibroitua heidän kameran, hoidettua sen liittämisen muuhun mittausjärjestelmään, karakterisoitua koko järjestelmän ja tehtyä asiaan kuuluvat validointimittaukset. Lisäksi tuli tehtyä EU-projektiin kuuluneet vertailumittaukset.
Kaiken kaikkiaan tutkimusvierailu oli erittäin antoisa kokemus. On vaikea korostaa liikaa sitä, kuinka ystävällistä ja vieraanvaraista PTB:n väki on. Erillismaininnan ansaitsee myös PTB:n robottigoniofotometri, joka on ainoa laatuaan maailmassa ja josta olin kuullut tarinoita siitä asti kun aloitin tutkijan työssäni. Täten oli mahtavaa saada perinpohjainen esittelykierros laitteen toiminnasta. Vielä pidempään kuitenkin mieltä lämmittänee se, että PTB:n kaltaisessa tutkimuslaitoksessa on käytössä Suomessa kehitetty mittausmenetelmä.