Blogi

Tutkijavierailulla Virginian yliopistossa – osa 2

Julkaistu

Vietin syksystä 2019 kevääseen 2020 tutkijavierailulla Yhdysvalloissa Virginian yliopiston McIntire School of Commerce -kauppakorkeakoulussa. Tutkijavierailuni aikana tein tutkimuksellista yhteistyötä Virginian yliopistossa toimivan professorin kanssa. Tutkimuksellinen yhteistyö liittyi väitöskirjatutkimukseeni, jossa tarkastelen tietoturva- ja yksityisyydensuojateknologioiden käyttöä ja hyväksyntää kuluttajakäyttäjien (ts. kotikäyttäjien) näkökulmasta. Jouduin päättämään tutkijavierailuni hiukan suunniteltua aiemmin, koska kotiyliopistoni käski minut palaamaan Suomeen maailmanlaajuisesti pahentuneesta COVID-19 -tilanteesta johtuen. Vaikka tutkijavierailuni suunnitelmat hiukan muuttuivat, sain silti tehtyä ja aloitettua monia asioita, joita olin alun perin suunnitellut toteutettavaksi vierailuni aikana.

Alkuvuosi ja kevät Virginian yliopistossa ja Charlottesvillen kaupungissa sujui mukavasti ja aika meni nopeasti. Tuona aikana työskentelin tutkimusaineistoni parissa ja luin paljon tutkimusaiheeseeni liittyvää kirjallisuutta. Lisäksi aloitin minua ohjaavan professorin kanssa uusien tutkimusartikkelien suunnittelun ja kirjoittamisen.

Vaikka alkuvuodesta työskentely yliopistolla sujui suhteellisen normaalisti, COVID-19 alkoi pikkuhiljaa varjostamaan myös omaa työskentelyäni ja elämääni. Keväällä opiskelija eivät palanneet kampukselle Spring break:in jälkeen ja etäopetus aloitettiin. Tästä ei mennyt kauaa, kun yliopistolla olikin jo ensimmäinen COVID-19 tartunta, jota seurasi koko kampuksen sulkeminen.

Työskentelyn lomassa pyrin myös tutustumaan paikalliseen elämään sekä Charlottesvillen kaupunkiin. Charlottesville on pieni kaupunki (asukkaita on noin 47 000), jossa yliopisto ja opiskelijat näkyvät vahvasti katukuvassa. Esimerkiksi yliopistourheilu on kaupungissa isossa roolissa. Itsekin kävin katosmassa vierailuni aikana useita kertoja yliopistourheilua (koripalloa, baseballia ja amerikkalaista jalkapalloa). Ottelutapahtumissa oli kymmeniä tuhansia katsojia ja tunnelma sen mukainen. Tapahtumissa ei ollut kyse vain pelistä, vaan pelin ympärille nivoutuu paljon kaikkea muutakin (esim. live-musiikkia ja erilaisia esityksiä), mikä tekee tapahtumasta kokonaisuudessaan viihdyttävän shown. Eli ottelutapahtumissa viihtyy, vaikka pelistä ei ymmärtäisi mitään.

.             

Vaikka Charlottesville on pieni kaupunki, on siellä paljon nähtävää Yhdysvaltojen historiaan liittyen. Esimerkiksi vierailut entisten Yhdysvaltojen presidenttien Jeffersonin (Monticello) ja Monroen (Highland) plantaaseilla tarjoavat mielenkiintoista tietoa Yhdysvaltojen historiasta esimerkiksi politiikkaan ja orjuuteen liittyen. Charlottesvillen ympärillä on myös monia tutustumisen arvoisia viinitiloja.

Kaupungin sijainti oli myös hyvä matkustamisen näkökulmasta. Tosin itse en kuitenkaan ehtinyt pahemmin matkustelemaan tutkijavierailuni aikana. Charlottesvillessä on lentokenttä, josta voi lentää suoraan esimerkiksi, Chicagoon tai New Yorkiin. Kaupungista pääsee myös rautateitse moneen suuntaa. Esimerkkisi Washington DC:hen on vain parin tunnin junamatka.

Kaiken kaikkiaan tutkijavierailuni Virginian yliopistossa oli hyödyllinen ja huikea kokemus. Koen, että tutijavierailuni aikana pysyin kehittämään tutkijan ammatillista osaamistani, sillä sain mahdollisuuden työskennellä oman alani kansainvälisesti arvostetun tutkijan ohjauksessa. Myös muilla tutkijavierailun aikana saamillani kokemuksilla ja taidoilla, jotka eivät suoraan olleet tutkijavierailuni tavoitteina (esim. kielitaidon kehittyminen ja muihin tutkijoihin tutustuminen), on ollut positiivinen vaikutus työskentelyyni myös Suomessa.

Haluankin sanoa lämpimät kiitokset KAUTE-säätiölle siitä, että sain mahdollisuuden lähetä tutkijavierailulle kehittämään itseäni ja osaamistani sekä keräämään arvokasta kokemusta.