Blogi

Versionhallintajärjestelmien louhimista Montrealissa

Julkaistu

Ensimmäiset kolme kuukautta Montrealissa on nyt koettu. Vieraluni kohde, Polytechnique Montreal, sijaitsee mäen päällä, josta onkin hyvä tutkailla kaupunkia. Samalla vierailuni aikana lumi ja jää ovat vaihtuneet hetkittäiseksi helteeksi. Tutkimukseni kannalta viimeiset kolme kuukautta ovat olleet erittäin tuotteliasta aikaa ja työni kohti väitöskirjaa on edistynyt hyvin. Aikani on mennyt enimmäkseen Suomessa keräämäni aineiston analysointiin ja konferenssijulkaisun kirjoittamiseen.

Yritän tutkimuksessani havaita aikapainetta ohjelmistokehityksessä käytettävistä versionhallintajärjestelmistä. Tätä varten olen kerännyt yrityksessä yksittäisessä ohjelmistokehitysprojektissa tutkimusaineiston, jossa yhdistetään päivittäiseen kyselyyn vastaamisesta saatua tietoa ja versionhallintajärjestelmistä louhittuja metriikoita. Näin pelkistettynä tarkastelen yksilön itsensä raportoimia vastauksia esimerkiksi päivittäisen kiireen, kyvyn tehdä itsenäisiä päätöksiä, työn keskeytysten määrän suhteen ja yritän verrata niitä versionhallintajärjestelmistä saatuihin metriikoihin, kuten erilaisiin työn ja kommunikaation määrää mittaaviin suureisiin. Tuloksiakin on tullut, tarkastelemassani projektissa kiirettä tuntevat ohjelmistokehittäjät tuottivat muun muassa vähemmän ohjelmakoodia versionhallintajärjestelmään ja samalla keskustelivat pikaviestimessä vähemmän.

Tämän aineiston analysoinnissa isona apuna on ollut konferenssiartikkelissakin kirjoittajana oleva apulaisprofessori Bram Adams, jolla on paljon kokemusta versionhallintajärjestelmien louhimisesta. Tulin tänne Montrealiin juuri hänen vieraakseen. Häneltä olen saanut myös paljon ideoita siitä, kuinka keräämääni aineistoa voi tulevaisuudessa analysoida, ja tekemistä riittääkin luultavasti vielä runsaasti vierailun jälkeenkin. Nyt olen vasta tarkastellut määrällisiä muuttujia versionhallintajärjestelmistä, mutta tulevaisuudessa tarkoitus olisi tutkia enemmän esimerkiksi työn ja kommunikaation laatua. Tutkimuksen perimmäisenä tavoitteena olisi ymmärtää miten liiallinen kiire näkyy versionhallintajärjestelmissä. Olemme tarkastelleen tutkimuksessamme myös vapaan lähdekoodin projekteja työhyvinvoinnin näkökulmasta, ja tutkimuksestamme voit lukea lisää täältä ja täältä.

Seuraavalla viikolla täällä Montrealin polyteknillisessä on myös tapahtuma SEMLA – ”Software Engineering for Machine Learning Applications”, jossa keskitytään koneoppimisen käyttämiseen ohjelmistokehityksessä. Paikalla on paljon alan tunnettuja tutkijoita ja yrityksiä keskustelemassa alan tulevaisuudesta. Vapaaehtoisena tapahtuman järjestämiseen osallistuminen onkin loistava mahdollisuus verkostoitumiseen.

Kokonaisuutena sanoisin nauttineeni tähänastisesta ajastani Montrealissa todella paljon, ja minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa työkavereista ja kaupungista yleensä. Montreal tarjoaa paljon tapahtumia ja tekemistä, näin jääkiekkoa seuraavana yksi kohokohdista oli nähdä Sami Nikun ensimmäinen NHL-maali ja samalla Patrik Laineenkin maali paikallista Canadiens joukkuetta vastaan Centre Bell- hallissa. Montreal on myös tuntunut todella turvalliselle ottaen huomioon ison asukasmäärän. Lisää kuulumisia lähempänä keskikesää!